Det vil vi
Vi skal skabe veje til alle unge
43.000 unge mellem 15 og 24 år står uden job og uddannelse. Sådan har det været i årtier trods talrige reformer.
Når unge står på kanten af fællesskabet, har det både store konsekvenser - både for den enkelte ung og for samfundet. Vi ved, at unge uden job, uddannelse og fællesskab er stillet langt ringere end deres jævnaldrende. Og som samfund kan vi ikke leve med, at 43.000 mennesker er ekskluderet. Det koster mange milliarder og strider mod grundlæggende værdier i vores demokrati og velfærdssamfund.
En Vej til Alle er et handlingsfællesskab. Vi arbejder for veje til job, uddannelse og fællesskaber for alle unge - uanset baggrund. Vi mobiliserer interessenter, beslutningstagere og praktikere til sammen at finde nye og oversete veje og løsninger på den fælles udfordring.
Først og fremmest skal vi slå ørerne ud og lytte til de unge selv, både når vi identificerer problemerne og når vi udvikler løsninger. En ung erfaringsekspert siger fx:
”Jeg har tænkt på, om det er os, der har nogle udfordringer, der skal tilpasse os systemet, eller er det systemet, der skal tilpasse sig os?”
I En Vej til Alle vil vi selv handle og inspirere til politisk prioritering og nytænkning. Vi tror på, at reelle forandringer bedst findes i samspil mellem den offentlige sektor, erhvervsliv og civilsamfund.
Vi tror på
... at unge stemmer er helt centrale, når vi skal udvikle løsninger.
... at den offentlige sektor, erhvervslivet og civilsamfundet skal tage fælles ansvar, samarbejde og handle.
... at forandringer skal skabes på både policy- og praksisniveau. Og at vi skal turde eksperimentere os frem.
Vi skal lytte til unges stemme
Unge, der har haft svært ved at finde vej til uddannelse og job, peger selv på, at der er noget grundlæggende galt med måden, vi har skruet vores systemer sammen på. I stedet for at få en stærk hånd i ryggen, bliver man som ung med udfordringer skubbet udenfor. Fordi man ikke passer til systemets kasser. Fordi man oplever at være under konstant pres og mistrives uden at møde forståelse, hjælp og støtte fra systemet. Og fordi hjælpen, på trods af gode intentioner, alt for ofte gives på systemets præmisser frem for den unges.
Tilgang
Kom tættere på En Vej til Alle
Vi har behov for en ny tilgang til forandringer og reformer
Næsten 43.000 unge er hverken i gang med en uddannelse eller er i arbejde. Det er et ’vildt problem’, som vi har forsøgt at løse i årtier uden nævneværdige fremskridt. De seneste årtiers reformer og indsatser er slået fejl. Alligevel har vi i årtier set reformer med samme gamle tilgang, som er med til at skabe problemet og giver unge negative oplevelser.
SMV-regeringen har som topprioritet, at ’ingen unge efterlades uden fremtidsperspektiv’ og vil ’samle alle ansvarlige kræfter i samfundet om at finde nye veje og løsninger, der reelt kan hjælpe de unge ind på et nyt spor’.
I En Vej til Alle ved vi, at hvis vi for alvor skal lykkes med at forandre vores fælles systemer og gøre en positiv forskel for unge, så kræver det en ny tilgang til forandring og reformer.
Vi tror på, at gode reformer og ægte forandringer må fødes i fællesskab. Og at al den indsigt, viden og gode, lokale erfaringer, der allerede er om, hvad der virker, skal være drivende. Derfor er vi nødt til at skabe nye platforme for forandring.
Læs mere
Vi skaber nye platforme for forandring
En Vej til Alle skaber forandringsplatforme, hvor nye samarbejdsformer og samarbejdsrelationer kan gro frem, og hvor vi mødes på tværs af civilsamfund, erhvervsliv og den offentlige sektor. Platforme, hvor der både er plads til unge, som ved, hvad det hele handler om, og til fagpersoner på tværs af sektorer og niveauer. Platforme, som mindsker afstanden mellem beslutningstagere og praksis og som skaber ejerskab.
En Vej til Alle insisterer på en tæt kobling mellem det, der bliver tænkt og besluttet af politikere og ledere og det, som unge og fagfolk oplever, rent faktisk fungerer i virkeligheden. Vi skaber rum for, at vi kan teste og eksperimentere med ideer og lære om effekter sammen med de mennesker, der skal realisere dem i praksis.
Vores tilgang er porteføljetilgangen. Tankegangen har rod i det systemiske og er en ny tilgang til udvikling, som vinder frem internationalt. Med porteføljetankegangen tænker vi ikke i enkeltprojekter og enkeltreformer, men er i stedet fælles om at tænke i helheder, eksperimentere og skabe sammenhæng og løsninger på tværs, som giver mening i praksis.
For vi ved, at mange af frøene til fremtidens løsninger allerede findes. I En Vej til Alle anerkender vi, at der er meget i gang, som er værd at bygge videre på. Vi vil gerne være med til at bygge broerne og skabe gensidigt forstærkende relationer mellem aktiviteterne og aktørerne. Det skal vi gøre for at samarbejde tættere og skabe fælles ejerskab om læring og strategi og give et bedre og bredere sæt af indsigter og beslutningsgrundlag at handle ud fra.
Vores håb er, at vi alle sammen i højere grad spørger os selv: Er vores projekter og indsatser relevante, sammenhængende og proportionale i forhold til det problem, vi forsøger at løse? Og hvad vil vi gerne stå til regnskab for som en del af den større systemiske forandring?
Ægte forandring sker, når vi nytænker sammen
I En Vej til Alle tror vi på, at vi finder fremtidens løsninger ved at lytte til unge og fagfolk i praksis. Vi tror på, at vi skal koble de gode lokale erfaringer og den store viden, vi allerede har, med nye eksperimenter og nyskabende løsninger. For vi udvikler vores samfund allerbedst, når vi tænker i helheder på tværs af siloer og niveauer. Og på tværs af det offentlige, civilsamfund og erhvervsliv. Dén tilgang hedder en porteføljetilgang.
– Ung erfaringsekspert